• header

  • header

  • header

Panouri solare nepresurizate

Instalatie solara exterioara cu circuit deschis, fara presiune, cu un principiu de functionare foarte simplu ca are la baza ...

Panouri solare presurizate

Instalatie solara exterioara cu circuit inchis, sub presiune, al carei scop este "prepararea" de apa calda menajera.

Sisteme complete

Instalatii complete care deserversc la prepararea apei calde menajere si/sau contribuie la incalzire...
Programul CASA VERDE 2010 Programul casa verde iunie 2010

Energia solara


In prezent combustibilii fosili (carbune, petrol, gaz, lemn) constituie cca 70% din "resursa energetica a planetei". Restul energiei este de tipul "hidro" si energie nucleara. La nivel mondial se inregistreaza un consum al acestor resurse in proportie de 1 treime, doar pentru producerea de apa calda menajera si caldura.

Este stiut ca planeta este intr-o dezvoltare tehnologica continua si ca rezervele naturare de carburanti sunt pe sfarsit. Din acest motiv tehnologiile dezvoltate pe baza resurselor inepuizabile, asa numitele "resurse energetice neconventionale" (energie solara, energie eoliana, energie geotermala etc) reprezinta viitorul energetic al omenirii pentru ca:Energia solara cu ajutorul panourilor solare si panourilor fotovoltaice este transformata in caldura si utilizeaza acesta caldura pentru incalzirea apei. Apa calda obtinuta poate fi utilizata ca atare, sub forma de apa calda menajera sau ca agent termic primar pentru prepararea apei calde menajere intr-un acumulator. In unele cazuri se poate utiliza si ca agent termic pentru incalzire.

Particularitati ale energiei solare.


Soarele reprezinta sursa de energie a Pamantului, deci reprezinta practic o sursa inepuizabila de energie, estimandu-se o durata a existentei radiatiei solare de înca aproximativ 4…5 miliarde a ani.

Pentru studiul radiatiei solare, este important sa fie definite cateva marimi importante. Constanta solara reprezinta fluxul de energie termica unitara primita de la Soare, masurata in straturile superioare ale atmosferei terestre, perpendicular pe directia razelor solare. Valoarea general acceptata pentru constanta solara este de aproximativ 1350 W/m2,reprezentand o valoare medie anuala, masurata cu ajutorul satelitilor de cercetare stiinţifica.

Atmosfera terestra si suprafata Pamantului interactioneaza cu radiatia solara, producand o serie de transformari ale acesteia

puterea solara

Fluxul de energie radianta solara, care ajunge la suprafata Pamantului este mai mic decat constanta solara, deoarece in timp ce traverseaza atmosfera terestra, cu o grosime de peste 50 km, intensitatea radiatiei solare este redusa treptat.

Mecanismele prin care se modifica intensitatea radiaţiei solare, la traversarea atmosferei, sunt absorbtia şi difuzia. In atmosfera este absorbita (retinuta, filtrata) aproape total radiatia X si o parte din radiatia ultravioleta. Vaporii de apa, bioxidul de carbon si alte gaze existente in atmosfera, contribuie la absorbtia radiatiei solare de catre atmosfera. Radiatia absorbita este in general transformata în caldura, iar radiatia difuza astfel obtinuta este retrimisa in toate directiile in atmosfera.
Prin aceste procese, atmosfera se incalzeste si produce la randul ei, o radiatie cu lungime de unda mare, denumita radiatie atmosferica. In plus, fata de cele doua mecanisme de modificare a intensitatii radiatiei solare, o parte din radiatia solara este reflectata de atmosfera terestra, sau de unele componente ale sale (moleculele de aer si anumite categorii de nori). Prin reflectare, o parte din radiatia solara este disipata, mecanismul acestui proces fiind denumit difuzie Rayleigh, iar acest fenomen reprezinta radiatia boltii ceresti.
Radiatia globala ajunsa de la Soare, pe o suprafata orizontala la nivelul solului intr-o o zi senina, reprezinta suma dintre radiatia directa si radiatia difuza.

Radiatia solara directa depinde de orientarea suprafetei receptoare. Radiatia solara difuza poate fi considerata aceeasi, indiferent de orientarea suprafetei receptoare, chiar daca in realitate exista mici diferente.

radiatie directa si radiatie difuza

curba slolaraRadiaţia solara este influenţata de modificarea permanenta a câtorva parametrii importanţi, cum sunt:


Potentialul de utilizare a energiei solare in Romania, este relativ important. Exista zone in care fluxul energetic solar anual, ajunge pana la 1450…1600kWh/m2/an, in zona Litoralului Marii Negre si Dobrogea ca si in majoritatea zonelor sudice. In majoritatea regiunilor tarii, fluxul energetic solar anual, depaseste 1250…1350kWh/m2/an.

harta radiatiei europa

harta radiatiei romania nivel de insolatie in bucuresti

Gradul mediu de insorire, difera de la o luna la alta si chiar de la o zi la alta, in aceeasi localitate si cu atat mai mult de la o localitate la alta. In figura alaturata, este prezentat nivelul mediu al insolatiei, reprezentand cantitatea de energie solara care patrunde in atmosfera si cade pe suprafata Pamantului, in Bucuresti.


Captarea raditiei solare


Transformarea, sau conversia energiei solare in energie termica, este realizata în captatori solari, avand functionarea bazata pe diverse principii constructive.
Indiferent de tipul captatorilor solari, pentru ca randamentul conversiei energiei solare în energie termica sa fie ridicat, este important ca orientarea captatorilor spre Soare, sa fie cat mai corecta.
Pozitia captatorilor solari este definita prin doua unghiuri si anume, unghiul de inclinare fata de orizontala, prezentat in figura 2.8 si notat cu α, respectiv unghiul azimutului, reprezentând orientarea fata de directia sudului. Fig.

unghi ed  inclinare

Mult mai importanta, din punct de vedere a capacitatii de captare a energiei solare, este tehnologia utilizata pentru o constructia colectorilor solari, deoarece in mod inevitabil, conversia energiei solare in energie termica se realizeaza cu unele pierderi,
evolutiile tehnologice ale colectorilor solari au ca scop cresterea capacitatii de absorbtie a radiatiei solare si reducerea intr-o proportie cat mai mare a diverselor tipuri de pierderi.Pentru detalii suplimentare nu ezitati sa ne contactati.