• header

  • header

  • header

Calcul cost pentru locuinta
cu un consum lunar de
cca. 35 Kwh

Calcul cost pentru locuinta
cu un consum lunar de
cca. 180 KW

Vezi si:

Programul CASA VERDE 2010 Programul casa verde iunie 2010

Intrebari frecvente:

Cat de bine functioneaza panourile solare intr-o zi innorata?

Sistemele solare sunt foarte eficiente deoarece sunt asezate spre sud. Pentru a da cel mai bun randament sistemele ar trebuie sa fie expuse la soare intre orele 10 – 15 si nu ar trebui sa fie umbrite.. Totusi, o zi innorata ofera suficienta lumina difuza, prin care grupul va produce apa calda.


Panourile solare functioneaza si iarna?

Da, sistemele de panouri solare pot functiona si pot produce apa calda si iarna, dar circuitul inchis al colectoarelor trebuie umplut cu glicol pentru a preveni inghetul. In perioada iernii randamentul sistemelor de panouri solare scade fata de perioada verii, deoarece zilele sunt efectiv mai scurte si radiatia solara mai scazuta.
Pentru a se sigura eficienta maxima a sistemului de incalzire a apei, un sistem solar trebuie sa fie utilizat, de obicei, in asociere cu o sursa de incalzire traditionala ( electrica sau pe gaz).


Ce se intampla in cazul unei ploi cu grindina?

Tuburile au fost dimensionate sa reziste la ploile cu grindina cu dimensiunea de pana la 25 mm, cu conditia ca pozitionarea lor sa se faca la un unghi de minim 40 grade. Deoarece Romania se afla la o latitudine de cca. 45 grade, aceasta conditie este indeplinita din start ca urmare a conditiei de inclinare fata de Soare.Pentru zonele predispuse la grindina, este recomandabil ca unghiul la care sunt montate sa fie la limita maxima.


Ce se intampla daca se sparge un tub ?

Constructiv panourile prezinta rezistenta la agentii exteriori , dar accidental poate surveni spargerea tubului vidat. Poate fi inlocuit usor fara costuri mari si fara a afecta functionarea.


Ce cantitate de energie termica ( incalzire apa calda ) produce un panou solar?

Panoul solar termic produce numai o parte din consumul zilnic de energie termica ( cu exceptia lunilor de vara cand este asigurat in totalitate) si care va trebui completata din surse clasice. In general pot asigura 50% ( si chiar mai mult de 70-80 % folosind panourile solare cu tuburi vidate cu dimetrul de 58 ) din necesarul anual de apa calda menajera .


Ce temperatura are apa calda menajera in boiler?

De regula, la dimensionarea unui sistem se tine cont de consumul zilnic de apa calda menajera asigurandu-se astfel o temperatura medie de 60-65 °C. Iarna la sistemele cu tuburi vidate temperatura apei calde menajere ajunge intre 15-45°C iar pana la 30-45 °C cat e necesar se asigura cu aport clasic. Vara temperatura apei calde menajere poate ajunge la 90-100°C.


Panourile necesita intretinere?

Singura intretinere a panourilor se referee la curatarea de frunze sau alte materiale(praf, cenusa, crengi, etc), atunci cand se constata ca este cazul, pentru a se asigura functionarea panourilor la parametrii maximi. Restul instalatiei necesita functie de specific verificari periodice ale izolatiilor, etansarilor, alimentarii cu energie electrica, etc, in conformitate cu normele aplicabile.


Care sunt avantajele incalzirii solare a apei?

Panourile solare pot ajuta la economii ale costurilor de incalzire a apei prin reducerea cantitatii de gaze si de energie electrica necesare pentru incalzirea apei. Prin utilizarea luminii solare pentru incalzirea apei in loc de surse de combustibili sau de combustibili fosili de energie electrica, poluanti mai putini sunt introdusi in mediul inconjurator. Energia solara nu este afectata de lipsa momentana a energiei electrice si nu opreste furnizarea apei calde in timpul pierderii randamentului acesteia.


Panourile solare termice reduc cheltuielile de incalzire?

Da, valoarea facturii va scadea incepand cu 30-40 % ajungand pe timp de vara la 100%.In cat investitia in panouri solare termice este amortizata?

De regula acolo unde se produc cantitati mari de apa calda menajera durata este de 4-5 ani maxim. Pentru sisteme care produc cantitati pentru consum familial este de maxim 8-9 ani cand sunt montate sisteme complexe.
Cat de bine functioneaza panourile fotovoltaice intr-o zi innorata?

Sistemele sunt astfel proiectate incat sa asigure necesarul de energie si intr-o zi innorata. Radiatia solara ajunge si in astfel de zile la Pamant, chiar daca cu o intensitate redusa. In asemenea situatii panourile fotovoltaice sunt ajutate de turbine eoliana si de bateria de acumulatori.


Panourile fotovoltaice functioneaza si iarna?

Da, sistemele de panouri fotovoltaice pot functiona si pot produce energie electrica si iarna, dar randamentul sistemelor de panouri solare scade fata de perioada verii, deoarece zilele sunt efectiv mai scurte si radiatia solara mai scazuta. In asemenea situatii panourile fotovoltaice sunt ajutate de turbine eoliana si de bateria de acumulatori.


Ce se intampla in cazul unei ploi cu grindina?

Panourilee au fost dimensionate sa reziste la ploile cu grindina cu dimensiunea de pana la 25 mm si viteza de impact de pana la 90km.


Panourile necesita intretinere?

Singura intretinere a panourilor se referee la curatarea de frunze, zapada sau alte materiale(praf, cenusa, crengi, etc), atunci cand se constata ca este cazul, pentru a se asigura functionarea panourilor la parametrii maximi.


Care este durata de viata a sistemelor fotovoltaice?

Durata de viata si functionare a panourilor fotovoltaice este de 25 ani.
Pentru orice alta intrebare sau nelamurire va rugam sa ne contactati